Hieronta ja venyttely

Klassinen hieronta

Klassisella hieronnalla tarkoitetaan käsin tehtyä pehmeiden kudosten erilaista liikkuvaa muokkausta. Sen tavoitteena on parantaa lihaksiston hapensaantia, sidekudosten joustavuutta, ennaltaehkäistä vammojen syntyä, edistää jo syntyneiden vaurioiden paranemista ja irrottaa lihaskovettumia ja kudoskiinnikkeitä. Hieronnassa käytetään viittä eri hierontaotetta; sively, hankaus, pusertelu, taputtelu ja täristely. Otteiden tarkoitus on pehmentää kireitä lihaksia ja tehdä niistä elastisemmat.

 

Palauttava/valmistava hieronta

Palauttava/valmistava hieronta on kevyemmin ja ei muokkaavilla otteilla suoritettua hierontaa. Kestoltaan hieronta on myös lyhyempi kuin muokkaavassa hieronnassa. Palauttavaa hierontaa voi tehdä treenejä/valmennusta tms. edeltävänä päivänä ja yksilökohtaisesti se voi myös sopia paremmin rankan suorituksen jälkeen kuin kovempi muokkaava hieronta.

 

Venyttely

Venyttely auttaa palauttamaan lihaksen sen normaaliin lepopituuteensa, jolloin se pysyy elastisempana eikä enää ole niin altis liiallisen venymisen aiheuttamille vammoille. Lyhyet kiristyneet lihakset voivat olla osasyynä esim. jännevammoille, koska kun lihaksen elastisuus on heikentynyt joutuu sen jänne kovemmalle rasitukselle. Säännöllisillä venytyksillä edesautetaan suorityskykyä, ennaltaehkäistään vammoja ja ylläpidetään liikelaajuuksia. Venyttely vaikuttaa positiivisesti myös koordinaatiokykyyn ja tasapainoon.